Białko – sprzymierzeniec sportowców

W diecie sportowca trzeba uwzględniać duże ilości białka. Większe, niż w przypadku innych grup. Tutaj faktycznie białko jest takim sprzymierzeńcem, gdyż dostarcza ono siły i energii do działania. Jak wiadomo, jest ono także składnikiem budulcowym, wzmacnia mięśnie i pozwala na ich regenerację, odbudowę.
Będzie więc zalecane zarówno przed treningiem, jak i po. W przypadku wytężonych ćwiczeń fizycznych, wskazane jest spożywanie wysokobiałkowych produktów, gdyż białko nich zawarte zostanie dzięki temu wykorzystane przez organizm do swoich celów, czyli do wzmocnienia mięśni, poprawienia ich wydolności. Zapobiega to także takim nieprzyjemnym efektom, jak bóle mięśniowe po treningu, które często są wynikiem właśnie zbyt małej ilości białka. Na pewno więc dieta sportowa musi być bogata w produkty mleczne – takie jak sery, mleko, jogurty, śmietanę, mało.
Trzeba jednak pamiętać, by nie przesadzać z produktami jednocześnie bogatymi w białko i w tłuszcz – trzeba więc wybierać np. chude mięso, nie pełnotłuste, lecz częściowo – nigdy całkowicie – odtłuszczone produkty mleczne. Inaczej wraz z przyrostem masy mięśniowej, możemy się spodziewać niechcianego przyrostu masy tłuszczowej.