Białko w sporcie
Sportowcy kładą szczególny nacisk na przyjmowanie białek. Jednym z nich jest tauryna, która ma wpływ na metabolizm oraz regenerację mięśni. Jest to związek chemiczny z grupy aminokwasów. Powstaje wskutek procesu niszczenia cysteiny. Niewielkie ilości tauryny wytwarzane są w mózgu, jelitach, mięśniach szkieletowych oraz w wątrobie. Aminokwas ten połączony z kwasem żółciowym wpływa na zwiększenie rozpuszczalności oraz rozkładu tłuszczów, dzięki czemu są one łatwiej i szybciej trawione przez układ pokarmowy. Ponadto, tauryna przyśpiesza proces detoksykacji organizmu, a dodatkowo poprawia siłę skurczową serca, oddziałuje na pracę układu nerwowego i sprzyja rozwojowi mózgu. Sportowcy spożywają taurynę, ponieważ pomaga ona w transporcie kreatyny do mięśni, a także ma pozytywny wpływ na regenerację mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym. Jest ona składnikiem wielu suplementów dla sportowców, ale obecna jest również w pożywieniu: ostrygach, rybach, mięsie, serwatce oraz w roślinach strączkowych.