Białko to składnik, który stanowi podstawę budulcową rozmaitych struktur organizmu, również tkanki mięśniowej. Rezultaty, jednak, będą uzależnione od jakości oraz strawności przyjmowanego białka. Aby skutecznie je wykorzystać, musi się ono cechować jak najwyższą wartością odżywczą, być wysoko przyswajalne przez organizm i zawierać niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach. Najlepsze dla człowieka białko, to to pochodzenia zwierzęcego. Należy, jednak, pamiętać, że produkty mięsne, mogą cechować się dużą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, przez co wchłanianie i metabolizm aminokwasów zostają zakłócone. Z kolei, jeśli chodzi o produkty roślinne, to te jednak charakteryzują się niską zawartością tłuszczów, jednak białko w nich zawarte, nie zawiera zbyt wiele aminokwasów. Dlatego, białko roślinne cechuje się niewielką wartością odżywczą. Biorąc pod uwagę te wszystkie czynniki, zwłaszcza w wypadku sportowców, warto wprowadzić suplementację białkową, które bez wątpienia uzupełnią dietę w najwyższej jakości białko.