Dlaczego sportowcy potrzebują białka

Sportowcy potrzebują nieco więcej białka, aniżeli osoby nie przejawiające aktywności fizycznej. Proteiny budują bowiem silne mięśnie, a także kości, pomagają zachować zdrowie i piękny wygląd włosów, skóry i paznokci. Niedobory białka wywołują natomiast ogólny spadek formy, ciągły stan przemęczenia i nerwowości, spadek masy mięśniowej, wypadanie włosów, suchość bądź przetłuszczenie skóry. Szczególnie istotne okazuje się spożywanie protein tuż po treningu, gdyż wtedy organizm jest ich najbardziej spragniony. Białko znajdziemy w mięsie i nabiale, ale również w produktach roślinnych, zwłaszcza w soi, fasoli, soczewicy, orzechach, a także pełnych ziarnach zbóż, pestkach dyni i słonecznika, jak również w pestkach sezamu. Można też dodatkowo suplementować białko z pomocą koktajli proteinowych czy też specjalnych odżywek. W ten sposób postępuje wielu sportowców i w ten sposób znacznie podnosi uzyskiwane przez siebie w sporcie wyniki. Rzecz jasna, suplementacja białka powinna się jednak odbywać pod kontrolą dietetyka, gdyż nadmiar tej substancji jest równie szkodliwy, co niedobór.