Zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta musi uwzględniać wszystkie potrzebne składniki odżywcze, w odpowiednich proporcjach. Trzeba zadbać o to, by nie dopuścić do niedoborów żadnego z tych składników, ale też – do nadmiaru. W przypadku białka konieczne jest dbanie o dostarczanie go w naturalny sposób – czyli po prostu z pokarmem. Białko ma nieocenione znaczenie dla prawidłowego rozwoju, dlatego nie można zaniedbywać podawania dzieciom odpowiednio przygotowanych posiłków, uwzględniać duże ilości tego właśnie składnika. Tak więc w diecie dzieci nie może zabraknąć np.:
chudego mięsa,
ryb,
jajek,
nabiału – np. twarogu, masła, mleka itd.,
warzyw strączkowych.
Oczywiście nie tylko dzieci powinny mieć dostarczone odpowiednie ilości białka. Dla każdego jest ono ważne. Więcej, niż mówią o tym wytyczne dla przeciętnego człowieka, muszą go sobie dostarczać sportowcy. Jest ono bowiem budulcem układu mięśniowego, sprzyja też szybszej regeneracji po treningu. Dodaje mocy i siły, wzmacnia organizm i poprawia jego wydolność.