Biało jest w każdym elemencie naszego ciała. Tworzą krwinki, hormony, enzymy, a także białka odpornościowe. Wysiłek fizyczny prowadzi do spalania tkanki tłuszczowej, aby ja odbudować na czym zależy głównie kulturystom, dostarczyć organizmowi większą dawkę białka. W zależności od typu wysiłku fizycznego istnieją rozbieżności na temat zapotrzebowania na białko. Wartości te wahają się w granicach od 1,5 g białka na kilogram masy ciała na dobę nawet do 4 gramów. Pamiętajmy, iż tyczy to bardzo dużego wysiłku, przyjmowanie normalnie takich dawek białka, może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych a nawet uszkodzenia nerek. Dobre źródła pełnowartościowego białka: chude mięsa; ryby; jaja; biały ser; serek ziarnisty oraz produkty nabiałowe typu: jogurt, kefir, mleko. Niestety zasada im więcej białka zjem tym bardziej nabiorę w mięśniach się nie sprawdza, wszystko trzeba z rozwaga i w odpowiednich ilościach dlatego najlepiej dietę rozpisać z fachowcem, który dobierze wszystkie elementy zgodnie z zapotrzebowaniem naszego organizmu.