Białko serwatkowe – dlaczego jest tak cenne

W wielu preparatach białkowych, przeznaczonych dla sportowców, występuje jako produkt bazowy – białko serwatkowe. Dzieje się tak nieprzypadkowo. Badania dowodzą, że jest ono doskonale przyswajalne – odpowiednio organizm jest je w stanie wykorzystać, w celu budowy układu mięśniowego.
Buduje ono mięśnie, wpływa na ich szybszą regenerację – dlatego osoby spożywające jego odpowiednie ilości, nie są tak bardzo wyczerpane po treningach, nie cierpią na trudne do wytrzymania bóle mięśniowe. Poza tym tego typu białko doskonale dodaje sił i energii – dzięki niemu mięśnie są silniejsze, odporniejsze na uszkodzenia, mogą więc np. podnosić większe ciężary.
Dlatego osoby uprawiające sporty siłowe z pewnością muszą w swojej diecie uwzględnić preparaty z białkiem serwatkowym lub też po prostu samą serwatkę – cenny, nieco niestety zapomniany napój, uzyskany w procesie rozdzielania się mleka – czyli w procesie jego zsiadania. Taki napój, jakim jest serwatka, to także cenne źródło innych życiodajnych substancji.