Białko w diecie wegetariańskiej

Wiele się mówi o tym, jak bardzo ludzie potrzebują białka, zwłaszcza wtedy, gdy podejmują wyjątkowo intensywny wysiłek fizyczny, na przykład podnoszą ciężary, biegają na duże dystansy, uprawiają sporty walki. Powszechnie uważa się, że źródłem białka są wyłącznie produkty zwierzęce, takie jak białe mięso, ryby, owoce morza, jajka, mleko. Na szczęście jednak białko można też znaleźć w produktach roślinnych, szczególnie grzybach, soi, fasoli, soczewicy, sezamie, orzechach, produktach pełnoziarnistych. Wegetarianie, zwłaszcza ci, którzy sporo ćwiczą, powinni więc uwzględnić w swojej codziennej diecie sporą ilość tych produktów, szczególnie w posiłku potreningowym. Białko można też suplementować. Warto to robić zwłaszcza po wyczerpującym treningu, gdy nasze mięśnie domagają się uzupełnienia poziomu protein. Na rynku dostępne są koktajle białkowe bazujące tak na produktach roślinnych, jak i zwierzęcych. Dzięki temu suplementacja tego cennego składnika jest możliwa również przy diecie wegetariańskiej.