Dlaczego białko jest tak ważne i jak odpowiednio je dostarczać

Białko jest elementem budulcowym organizmu. Przede wszystkim jest wiec potrzebne dzieciom – w przypadku najmłodszych, niedobory białka na tym wczesnym etapie życia mogą przynieść w przyszłości poważne konsekwencje.
Układ kostny, mięśniowy, nie będą się mogły prawidłowo rozwijać. Jednak nie tylko najmłodsi muszą szczególnie wiele białka dostarczać sobie. Także np. sportowcy. Tutaj wiadomo, że jest ono budulcem mięśni, wiec nie może go zabraknąć, jeśli ktoś chce uzyskiwać wspaniałe wyniki na treningach, w trakcie występów. Jego niedobory sprawiłyby, że organizm jest po prostu mniej wydolny, słabszy. Zdrowa i zrównoważona dieta, bogata w przetwory mleczne, mleko, sery, jak również w chude mięso, ryby oraz warzywa strączkowe jest w stanie dostarczać odpowiednich ilości białka.
W przypadku wegetarian konieczne jest większe spożycie soi i innych warzyw strączkowych, gdyż tylko one są roślinnym źródłem dobrze przyswajalnego przez organizm białka. Inne źródła są odzwierzęce.